Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Merhabalar, yoğunluktan dolayı bir süredir yazı paylaşımı yapamamıştım. Hayat izin verirse, düzenli olarak her hafta sonu başta sanallaştırma teknolojileri olmak üzere çeşitli konularda içerikler üreteceğim. Bu yazıma sanallaştırma teknolojilerinden Citrix ile başlıyorum. 2021 yılının ilk blog yazısı bana en çok gelen sorulardan biri olan konudan başlamak istiyorum.
Microsoft Visual C++ 2017 Runtime yüklü olmalıdır. 2015 sürümü yüklüyse, 2017’yi yükledikten sonra otomatik olarak silindiğini fark edeceksiniz. 2015 sürümünü otomatik olarak yükleyen Citrix bileşenlerini kurduysanız, 2017 sürümüyle de sorunsuz çalışacaktır.
Delivery Controller’ın ihtiyaç duyduğu haberleşme portları şunlardır;
Bir Citrix ortamı kurduğunuzda, Microsoft SQL Server’a ihtiyacınız olur. Site Configuration, Configuration Logging ve Monitoring veritabanlarının oluşturulması gerekmektedir. Production ortamında kesinlikle HA konfigürasyonu yapılmış bir SQL Server ihtiyacınız vardır, lakin PoC ortamında bunun için ayrı bir kaynak ayırmaya gerek yok. Delivery Controller kurulumu yaparken de SQL Server Express’i kurabilirsiniz. Sonrasında oluşturacağınız Site’ın veritabanı direkt olarak Localhost üzerinde oluşturulmuş olacaktır.
Ayrı bir SQL Server kurmak istenilirse;
Yukarıda listesini verdiğim veritabanları için desteklenen HA konfigürasyon modelleri;
Controller, bu veritabanları ile Windows Authentication yoluyla iletişim kurar. Bu iletişimi sağladığı port ise 1433 TCP’dir. Named Instance yapılandırması yapılırsa, 1434 TCP/UDP portu da açık olmalıdır.
Citrix Delivery Controller ile birlikte kurulması gereken, MMC tabanlı bir Yönetim konsoludur. Bu konsolun DDC ile aynı yere kurulması tavsiye edilmekle birlikte, istenilirse başka bir makineye de kurulabilir.
Desteklenen işletim sistemleri;
Çalışabilmesi için gerekli paketler;
Core bileşenler arasında olan, yapının vazgeçilmezi, IIS Web Server üzerinde çalışan mağaza. StoreFront tarafında yaşanılan en büyük sıkıntıların başında işletim sistemi dil sorunu geliyor. StoreFront yalnızca English (US) dil ve aynı Keyboard Layout üzerinde çalışır. Yani sıfır kurulum yaparken, kesinlikle English (US) dil ve aynı dilde Keyboard Layout seçin. Türkçe işletim sistemi dilinde çalışmamaktadır. Hatta Türkçe olarak kurulmuş, sonradan dili değiştirilmiş işletim sisteminde de çalışmayacaktır. Bu yüzden Citrix Core Bileşenlerini kurduğunuz makinelerde kesinlikle dil seçimini buna göre yapın, sonrasında en fazla o dilin altında Turkish (Q) Layout eklemesi yapabilirsiniz. Yoksa StoreFront servisleri sorunlu çalışacaktır ve makine de dahil olmak üzere sıfırdan kurmanız gerekebilir.
Bu best practice’den bahsettikten sonra StoreFront işletim sistemi gereksinimlerine geçiyorum;
StoreFront’un çalıştığı bir sunucuda işletim sistemi yükseltmesi desteklenmez. Bu yüzden sıfır kurulum yapılmış ve yükseltilmeyecek bir işletim sistemine kurulması tavsiye edilir. Birden fazla StoreFront kurulumu yapıldıysa, bütün kurulumların aynı işletim sistemi sürümü ve güncellemesine sahip olması gerekmektedir.
StoreFront sunucu grupları en fazla 6 sunucu içerebilir, önerilen ise 3 sunucudur. StoreFront sunucularının aynı lokasyonda, aynı DC’de olması, sunucu grupları arasındaki iletişimin hızı açısından önemlidir. Ancak, farklı lokasyonlarda ise bu sunucular, o zaman ölçeklenebilirliği hesaplayıp, en az gecikme yaşanacak şekilde gruplandırılması gerekir.
Kurulum gereksinimleri;
Bütün bunlar makinede yüklü değilse, StoreFront otomatik olarak yükleyecektir, lakin referans olması açısından IIS bileşenlerini sıralıyorum;
StoreFront Haberleşme Portları;
Windows üzerinde;
Mac’de;
Linux’da;
Firewall kapalı olmalıdır.
Network üzerinde herhangi bir policy ya da kısıtlayıcı bir kural uygulanmamış olmalıdır.
Windows Update Service Disabled konuma getirilmelidir.
NTP Server uyumlu çalışmalı, aralarında zaman/saat farkı olmamalıdır.
DNS Reverse Lookup oluşturulmuş olmalı, bütün makineler FQDN’leri aracılığıyla birbirini görebilmeli, isimden çözebilmelidir. Bunu kontrol etmek için ‘nslookup’ komutunu kullanabilirsiniz. Çünkü, bazen ping atmak yanıltıcı olabilir.
StoreFront base url her ne ise, o isimde DNS üzerinde A kaydı oluşturulmalıdır.
StoreFront base url, IIS Default Website olarak ayarlanmalıdır.
Citrix Studio başta olmak üzere, bütün bileşenler için Admin yetkilerine sahip bir kullanıcı oluşturulmalı, bu kullanıcı ayrıca makine üzerindeki Local Administrator grubuna da eklenmelidir.
Bunu söylememe gerek var mı bilmiyorum ama makineler domain’de olmalıdır.
Bütün bileşenleri tek makinede kurabilirsiniz, ama kurmayın. Port çakışması yaşayabilirsiniz. Bir sorunu çözmek istediğinizde birçok servis aynı makinede çalışıyor olacağı için sonuca ulaşmanız biraz zaman alabilir. Bu yüzden 2 Windows Server kurun, birine DDC+Studio diğerine ise StoreFront+Lic Server+Director kurun. En verimli bu şekilde çalışacaktır.
Template’e güvenmeyin. Gerekirse .iso dosyasını datastore’a yükleyin, sıfırdan kurun.
VDA üzerinde Citrix Health Assistant, DDC üzerinde Scout kullanmaktan çekinmeyin. Ortamınızdaki makineleri check ederek, verified konumda olup olmadığını, haberleşebilip haberleşemediğini görebilirsiniz.
Makine FQDN’lerinde kesinlikle özel karakter kullanılmamalıdır. (DENIZdeniz-storefront yerine DENIZdenizstorefront kullanılmalıdır.) (charset hatası alırsınız.)
Saha tecrübelerime göre en güncel sürümü kullanmak mantıklı değildir. LTS Release tercih edin. Bütün bileşenlerin versiyon uyumlu olduğundan emin olun.
Bu bahsettiklerim, bir Citrix ortamına ait Core Bileşenlerdir. Sadece bunlar kurularak, bir Citrix yapısı oluşturulabilir. Kalın kırmızı ve kalın siyahla yazılan yerler önemli best practice’lerdir. Citrix Virtual Apps and Desktops Deployment’larında yaşanılan sorunların %90’ı kullanıcı, %10’u kurulumu yapan kişi kaynaklıdır. Bu yüzden her şeyi doğru yaptığınızdan emin olduğunuz halde bir sorunla karşılaşıyorsanız, bilin ki son kullanıcıyla alakalı. Genelde Network ve Domain kaynaklı olur. Aradaki Citrix Broker Service’lerin haberleşmelerini kontrol edin.
Elimden geldiğince Citrix Best Practice’ler yayımlamaya devam edeceğim.
Sağlıkla kalın,
İyi çalışmalar.