Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Load Balancing (Yük Dengeleme) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Merhabalar, aramızda Raspberry Pi’ları bilmeyen yoktur sanırım. Bağımsız bir kuruluş olan Raspberry Pi yıllardır özellikle otomasyon ve robotik projelerde kullanılmak üzere mini-PC diye tabir edilen, küçük sıkıştırılmış bilgisayarlar üretiyorlardı. Sonradan Raspbian OS adını verdikleri Linux tabanlı bir işletim sistemi hazırladılar ve böylece Desktop kullanımına olanak sağladılar. Son yaptıkları açıklama ile bir klavye hazırladıklarını ve bunun altında bilgisayar olduğunu duyurdular. Fikir harika, renk uyumu ve tasarım şahane, peki size neyi hatırlattı bu tasarım? Amiga 500, evet.
Şahsen birçok Virtualization projemde Raspberry Pi 3 B/B+ modellerini kullandım, sonrasında Pi 4 çıktı ve onu da aynı şekilde ilk zamanlarında test edip birkaç projeye entegre ettim. Ürünlerinde Broadcom işlemci kullanan bu kuruluş, hız ve performansı amaçlayarak gereksiz masrafların önüne geçiyorlar ve haliyle ucuza mal edilmiş oluyor. Az bir ödeme ile kullanışlı bir bilgisayarınız oluyor. Use cases çoğaltılabilir.
Ürün modeli Raspberry Pi 400 olan cihazı bir klavyeye sığdırmışlar. Quad-core 1.8GHz Broadcom işlemcili, 4GB LPDDR4 RAM, gigabit ethernet, iki USB 3.0 ve bir USB 2.0 portu ve 4K desteği olan iki micro-hdmi portu bulunmakta.
Öncekilerde de olduğu gibi bir microSD kart girişi ve 40-pin GPIO bağlantı girişi bulunmakta. Buna ek olarak Bluetooth 5.0 ve dual-band Wi-Fi 802.11ac desteği var. Gücünü ise USB-C adaptöründen alıyor.
Raspberry Pi Foundation, bu ürün için $70, kit halinde alınırsa $100 gibi bir fiyat belirtmiş. Kit olarak alırsanız içerisinde 16GB microSD kart üzerine Raspberry Pi OS kurulu, mouse, güç adaptörü ve micro-HDMI to HDMI dönüştürücü kablosuyla beraber geliyor. Kullandığım Pi cihazlarda sadece ürünü alıp üzerine daha yüksek alana sahip ve I/O değerleri daha yüksek bir microSD kart satın alıyorum genelde. Tamamen size kalmış. Tabii bizde fiyatı ne olur bilmiyoruz en nihayetinde döviz kurlarının hali ortada 🙂
Raspberry Pi Foundation tarafından yayınlanmış ürüne ait video linkini bırakarak yazıyı sonlandırıyorum;
Yorum Yaz