Horizon 7 Senaryoları: Automated Desktop Pool Session Lock

Sıradaki içerik:

Horizon 7 Senaryoları: Automated Desktop Pool Session Lock

e
sv

VMware Horizon 8 (2006) ile Gelen Değişiklikler

41 okunma — 28 Ağustos 2020 10:50
horizon2006featuremap

Ağustos’un 6’sında yapılan duyuru ile VMware Horizon 8 (2006/YılAy) versiyonu kullanıma sunuldu. Yeni versiyon numaralandırmasına da böylece geçilmiş oldu. Kullanımdan kaldırılan ve değiştirilen Horizon özellikleri ile yazıma başlamak istiyorum. Kendi görüşlerimi de ekleyerek ilerleyeceğimi şimdiden belirtmek isterim.

Horizon 2006 Feature Mapping’e göz atarak başlayalım;

horizon2006featuremap

Artık Olmayan Ama Alternatifleri Olan Horizon Çözümleri; 

 
Persona Management: Horizon standard lisansı ile ücretsiz olarak geldiği için birçok kez kullanıldı. Profil yönetimi tarafında yaptığım çalışmalar doğrultusunda nedendir bilinmez 25+ kullanıcı olan yapılarda sıkıntılar yaşadım. Hemen hemen birçok firmanın profil yönetimi ürünlerinde benzer sorunlar (include/exclude, optimizasyon vb.) yaşamışlığım vardır. Edindiğim tecrübeler doğrultusunda profil yönetimiyle alakalı iki ürün önerebiliyorum, biri FSLogix diğeri DEM (Dynamic Environment Manager), özellikle yönetim ve optimizasyon tarafında performanslı çalışıyorlar. Tabii benim favorim FSLogix. 
 
Flex Admin: VMware’in flash tabanlı yönetim konsolu. Horizon 7 sürümüyle gelen HTML5 arayüzüne rağmen kullanılmaya devam edildi. Çünkü bazı operasyonları gerçekleştirmek için Flex Admin konsoluna ihtiyaç vardı. VMware bu konuda uyarısını yaptı. Kullanmaya devam edebilirsiniz çünkü geliştirmeler tamamlanmadı. Horizon 8 ile Flex Admin hayatımızdan çıkmış oldu. 
 
Security Server: Connection Server installerı içerisinde bulunan Windows tabanlı bir çözümdü. VMware geliştirme ekibi photon OS tabanlı bir güvenlik sunucusu üzerinde çalışmaya başladı ve UAG (Unified Access Gateway) ortaya çıktı. Öncekinden daha iyi bir gateway oldu çünkü Horizon ve Workspace One UEM (User Environment Manager) ile birleştirilebildi. Ayrıca UAG ürünü yalnızca bir gateway çözümü değil, High Availability gibi özelliklere de sahip. 
 
Thinprint: Aynı adı taşıyan Thinprint firmasına ait lisanslı bir üründü ve birçok Enterprise projede kullanıldı. VMware Integrated Printing çözümüyle birlikte Thinprint ürünü de kaldırıldı.
 
Persistent Disk: Writable App Volumes çözümüyle Persistent Disk ihtiyacı ortadan kalkmış oldu. 
 
Kullanım Dışı Bırakılmış Horizon Çözümleri; 
 
Linked Clones (View Composer): Composer tarafına dair konuşulması gereken ciddi bir konu varsa, o da vCenter başına tek Composer Server kurulabilmesi ve bu serverın da High Availability tarafında birtakım kısıtlamalara takılmasıydı. Horizon geliştirmelerinde son sürümüne kadar bu konuya dair bir çözüm gelmedi. Zaten Instant Clone teknolojisiyle Composer kullanmanın da bir anlamı kalmadı. Çünkü Instant Clone teknolojisiyle 30 dakikada yapılan bir işi Composer ile yapmak saatler süren bekleyişler demekti. Bu yüzden Horizon 7 ile kullanım dışı bırakıldı ve Horizon 8 sürümünde de herhangi bir değişiklik yapılmadı. 
 

VMware Horizon 8 ile Gelen Yeni Özellikler ve Geliştirmeler;

reasonstoupgradehorizon8

Smart Provisioning: Bu özellik ile Host üzerindeki VMlerin yoğunluğuna göre oluşturulması gereken desktop türünü Horizon otomatik olarak belirliyor. Hostun yoğunluğu düşük ise belirlediği desktop türlerini bir Parent VM’e ihtiyaç duymadan Replicayı klonlayarak oluşturuyor. Bu sayede bir üst sanal makineye ihtiyaç duyulmuyor ve kaynak tasarrufu sağlanıyor. Yüksek yoğunluklu bir ortamda ise geleneksel yolu kullanıyor ve bir üst VM olan Parent VM’e ihtiyaç duyuyor. Pool/Farm üzerinde her iki şekilde de Provisioning işlemi yapılabilir. Özellikle küçük işletmelerde bir Parent VM’in harcadığı kaynak dahi önemli olduğundan, faydalı bir yenilik diyebiliriz. Bu başlık üzerine uzun uzun yazılıp çizilmesi gerekiyor, bu yüzden özet bilgi verdim. Başka yazılarda bununla ilgili derinlemesine inceleme yapacağız. 

 
Blast Extreme: Horizon 7 ile 4K desteği sağlanıyordu. Horizon 8 ile 8K desteğini çift ekrana kadar sağlayabiliyor. 
 
Horizon Agent (Teams, Zoom): Webcam optimizasyonu sağlanarak Microsoft Teams ve Zoom üzerinde yapılan video meetingler artık daha performanslı. Yeni Horizon Agent ile H.265 Encode ve Decode özelliği mevcut. 
 
VMware Dynamic Environment Manager (DEM): Standard ve Enterprise olmak üzere iki lisans türüne sahip. Horizon standard lisansına sahip tüm müşteriler DEM standard sürümünü de kullanabilir. Ayrıca, yeni sürümle birlikte Elevated Task özelliği geldi. Oturum açma, oturum kapatma veya tetiklenen tasklarda önceliğe sahip programları çalıştırmak mümkün. 
 

Digital Watermak: Agent GPO üzerinden düzenlenebilen bir özellik. Sistemin güvenliği ve özgünlüğü için önemlidir. Session esnasında bir ekran görüntüsü alındığında, GPO üzerinden yapılan konfigürasyona göre o ekran görüntüsüne Watermark ekler. Henüz RDP tarafında bu özellik kullanılamıyor. Yalnızca Blast Extreme ve PCoIP protokollerini desteklemekte.

viewagentwatermakconfigurationhorizon2006

Horizon 8 ile gelen yenilikler ve geliştirmeler tabii ki bu kadar kısa değil. Hayat izin verirse bir sonraki yazılarımda Horizon 8 konsolunda yapılan yenilikler, desteklenen yeni Linux sürümleri ve Platform Updates hakkında bahsetmeyi planlıyorum. 

 
Okuduğunuz için teşekkürler. 
 
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli